Överlägg

Alumnen har ordet

Intervju med alumnen Alexander A. Jönsson

Hej, vem är du? 

Alexander A. Jönsson, Entreprenör och Affärsutvecklare

Varför började du plugga EBD? 

Då jag den närmsta tiden innan jag började plugga hade jobbat som Luftburen Jägargruppchef och sedan cocktailbartender i London så kände jag mig alldeles för rastlös och obekväm med ett 7-16 jobb samtidig som jag alltid lockats av entreprenörskap och affärer. Då min far varit egenföretagare i 25 år kändes det naturligt men samtidigt spännande med vad EBD erbjöd, kanske mest pga att utbildningen var så ”luddigt” formulerad.

Vad var ditt mål med utbildningen?  

Kan inte minnas att jag hade något riktigt mål med utbildningen mer än skaffa mig en utbildning och sedan se var det skulle leda.

Vad minns du mest med EBD 

Fredric Bills föreläsningar och de galna affärsidéerna som växte fram och flitigt diskuterades med studiekamraterna.

Vad gör du idag?  

Driver 4 företag med ca 20 anställda samt konsultar inom affärsutveckling och ekonomi.

Hur tog du dig dit?  

Första företaget, EcoPuts, startade jag tillsammans med 2 studiekamrater under höstterminen första året på EBD. Vi hade egentligen sedan utbildningen startade diskuterat en mängd olika idéer utan att sjösätta dem. Men med EcoPuts kändes allt rätt. Tanken var främst att tjäna lite mer pengar under studietiden och samtidigt få möjlighet att omsätta de teoretiska kunskaper vi lärde oss och prova dem i verkligheten. Under vårt andra år på EBD tog verksamheten fart och vi valde vårt eget företag som partnerföretag, vilket kändes helt fantastiskt att få högskolepoäng för att utveckla sin egen verksamhet! Under höstterminen år 3 så hade jag köpt ut övriga delägare och verksamheten tog än mer fart samtidigt som jag blev pappa för första gången. Detta tvingades mig att välja och jag hoppade av EBD. Där efter har verksamheten fortsatts att utvecklas samtidigt som jag startat upp nya verksamheter, allt under mottot ”hur svårt kan de vara?”.

Hur har EBD hjälpt dig till din nuvarande roll? 

EBD gav en jättebra bas att bygga på. Precis som det utlovades under introduktionsföreläsningen blev jag inte bra på något. Däremot fick jag grundläggande kunskap om flera olika områden kopplade till företagande vilket jag efterhand som behoven uppstått kunnat fördjupa mig i ytterligare. Utbildningen gav ett ovärderligt helikopterperspektiv och förståelse för hur de olika delarna i ett företag hänger samman och påverkar varandra.

Vad var det bästa och sämsta med utbildningen?  

Bästa: Bredden i utbildningen och att inte ha så mycket schemalagd verksamhet.

Sämsta: Att utbildningen fortfarande är väldigt teoretisk och svårt att sätta in i praktiken. Krävs arbetslivserfarenhet för att se nyttan/möjligheterna med många av teorierna. Att inte ha så mycket schemalagd verksamhet, blir väldigt stressigt när man kommer på att det är inlämning på en ett paper kvällen innan =)

Vad skulle du ge för tips till någon som funderar på att börja studera EBD?

Kör bara! Oavsett vad du kommer jobba med senare i livet så är EBD en bra grund då du får en bred förståelse för vad som händer i ett företag/verksamhet. Övertygad om att det är till nytta i alla jobb. När du väl börjat utbildningen så skaffa ett extra-jobb eller starta ett företag/hobbyverksamhet, behöver inte vara någon pangidé utan viktiga är att du kan se nyttan av det du lär dig i skolan genom att ha någonstans att prova.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *